Meidän tila

Olemme Outi ja Esa, Ketokaritsan lampurit Kemijärven Oinaankylältä, Kemijoen rannalta. 
Tilallamme elelee tällä hetkellä alkuperäisrotuisia ahvenanmaanlampaita ja suomenlampaita karitsoineen, sekä monenkirjavia sekarotuisia lampaita karitsoineen. Lampaat laiduntavat karitsojen kanssa kesäisin Kemijoen saarissa ja niemissä, nauttien lampaalle tyypillisestä elämästä. Eläimet tekevät laiduntaessaan tärkeää maisemanhoitotyötä perinnebiotooppilaitumilla. Laitumet ovat kulttuurihistoriallisesti arvokkaita vanhoja heinäntekoniittyjä, joissa on myös kauniita vanhoja latoja. Laitumista pidetään itse huolta kulottamalla heinikoita, raivaamalla pensikoita ja rakentamalla aitoja.   

Lampaiden hyvinvointi on työmme perusta ja yrityksemme tärkein arvo. Lampaiden tärkein ravinnonlähde on puhdas heinä, jonka itse keräämme lähialueen pelloiltamme. Lisäruokana kasvu- ja karitsointiaikana käytämme Outin sisaruksien tilalla viljeltyä viljaa ja laadukasta lampaiden täydennysrehua. Puhdasta juomavettä lampaat saavat ympäri vuorokauden omasta kaivostamme.  

Runsas satapäisestä lammaslaumastamme löytyy monenlaista persoonaa, jotka kaikki haluavat tulla huomatuksi omalla äänellään. Olemme päivittäin läsnä eläimille ihmisinä, ja sitä kautta lampaat oppivat jo pienestä karitsasta tuntemaan meidät, ja me heidät. Pian syntymänsä jälkeen karitsat saavat nimen ja yksilöllisen korvamerkin, jonka perusteella ne tunnetaan ja kirjataan kansalliseen lammasrekisteriin. Lampaat ovat seurallisia eläimiä, jotka tarvitsevat ihmisen huolenpitoa, ruokaa ja vettä säännöllisesti. Keväisin ja syksyisin lampaat keritään ja niiden sorkkien kynnet leikataan. Lampaista saatava villa jatkojalostetaan luotettavilla yhteistyökumppaneillamme.  

Lampaat tiinehtyvät parhaiten pimeään vuodenaikaan, ja ne kantavat karitsaa n.5kk. Yhdeltä uuhelta syntyy kerran vuodessa pääsääntöisesti 1-3 karitsaa. Syntymänsä jälkeen ensimmäiset päivät karitsat viettävät emonsa kanssa omassa rauhassa, jonka jälkeen ne pääsevät tutustumaan toisiin samanikäisiin karitsoihin. Lampaat ruokkivat karitsoita maidolla n.2kk ikään saakka muun ruuan ohella. Tämän jälkeen karitsat vieroitetaan emästä ja niillä alkaa kasvu suvun jatkajiksi tai lihantuottajiksi. Lihaksi kasvatetut karitsat teurastetaan 4-12kk ikäisenä Kemijärven poroteurastamolla, jonne ne viedään omalla autolla/kärryllä vajaan tunnin matka. 
Hyvissä oloissa kasvanutta ja lähellä teurastettua, puhdasta Lappilaista karitsanlihaa tarjoamme ylpeydellä lähialueen ihmisten ruokapöytiin.  

Meidän mielenkiintomme on erilaisten lammasrotujen jalostus lihantuotantoon, sekä karitsanlihan monipuolinen hyödyntäminen. Koemme, että karitsanliha on erittäin arvokas ja hyvä raaka-aine eteenkin elämän juhlahetkiin. Juhannuspöydän kruunaa varmasti kotimaisilla yrteillä maustettu karitsan rosvopaisti ja pääsiäisenä maistuu perinteinen pitkään haudutettu karitsanviulu. Tottuneempi kokki valitsee karitsanfileen ja loihtii siitä annoksensa, kun taas grillimestari suosii ribsejä.

Olipa karitsanlihan tarpeesi pieni tai suuri, ota rohkeasti yhteyttä, meillä karitsanliha on tuotettu sinua varten.